Vuodenvaihdetoimet Asteri isännöinnissä (uuden seurantajakson perustaminen)

 1. Yhden taloyhtiön yhden vuoden asioita varten perustetaan pääsääntöisesti yksi seurantajakso.
 2. Kirjanpidon ja tilinpäätöksen kannalta hyvä seurantajakso on kalenterivuosi (tammi-joulukuu). Toinen mahdollisuus on muuttumattomien vastikkeiden jakso (huhti-maaliskuu tms.).
 3. Seurantajakso luodaan ohjelmassa olevan perustamisautomaatin avulla. Se johdattelee tarkistamaan taloyhtiön tiedot, luomaan seurantajakson tietokannan, siirtämään tietoja edellisestä Asteri Vuokrankannon DOS- tai Windows-ohjelmalla tehdystä seurantajaksosta tai kesken vuoden Asteri DOS-Vuokrankannolla tehdystä aineistosta, määrittämään vuokrapaikkojen selitteet ja yksikköveloitukset jne.

Uuden seurantajakson perustaminen

 1. Siirry yhtiöön
 2. Paina Uusi-painiketta.
 3. Tarkista ja korjaa taloyhtiön tiedot. Paina OK.
 4. Ohjelma tarjoaa seurantajakson nimeä taloyhtiön nimen ja koneen kalenterin vuoden mukaan, esim. as04.wvk. Muuta tarvittaessa. Paina OK.
 5. Ohjelma kysyy, mitkä tiedot otetaan uuden seurantajakson pohjaksi. Tarjolla on neljä vaihtoehtoa, joiden mukaan perustaminen haarautuu hieman erilaiseksi. Tässä oletetaan, että Asterilla on tehty jo seurantakausi ja nyt tehdään uusi.
 6. Paina valintapainiketta "Asteri Isännöinti Windows-ohjelmasta (edellisestä seurantajaksosta)". Kirjoita edellisen tietokannan nimi tai klikkaile se Selaa-painikkeen avulla.
 7. Paina OK.
 8. Ohjelma näyttää löytämänsä vuokrapaikkojen selitteet, a-hinnat ja kirjanpidon tilinumerot. Paina "Tee kuukausien vuokrapaikat".
 9. Anna seurantajakson ensimmäinen eräpäivä, esim. 5.1.2004, ja paina "Laske eräpäivät"
 10. Ohjelma kysyy, montako kuukautta seurantajaksossa on. Anna tähän jokin luku väliltä 1…24, esimerkiksi 12, ja paina OK. - Ohjelma näyttää laskemansa eräpäivät ja nimeämänsä kuukaudet. Muokkaa tarvittaessa. Paina OK.
 11. Ohjelma luo kuukausille vuokrapaikat. Paina "Jatka perustamista!"
 12. Ohjelma näyttää Huoneistotietojen vastikkeiden laskentaperusteet -ikkunan. Jos haluat, voit ohittaa määrityksen painamalla OK. Voit palata määritykseen myöhemmin valinnalla Määritä|Huoneistojen vastikelaskenta. Ikkunan tarkoituksena on, ettei Sinun tarvitsisi syöttää samoja tietoja kahteen eri kohtaan jokaiselle huoneistolle. Kun myöhemmin tulet laskeneeksi kuukausimaksut, ohjelma vie ne automaattisesti Huoneiston tiedot -ikkunaan ja isännöitsijäntodistukseen sen mukaisesti, mitä olet tähän ikkunaan määritellyt. Voit rastittaa, mitkä vastikkeet haluat laskettavan, mistä kuukausista luvut poimitaan ja vuokrapaikat, joiden summa lasketaan yhteen ko. kohtaan. Tätä yhteenlaskua tarvitset esimerkiksi, jos on useita rahoitusvastikkeita ja haluat niiden summan isännöitsijäntodistukseen. Voit myös valita, haluatko vastikelaskennan uudistuvan aina isännöitsijäntodistusta tulostettaessa siten, että vastikkeet lasketaan isännöitsijäntodistuksen tulostuskuukaudelta. Huomaa, että jos käsittelet esimerkiksi vuoden 2005 seurantajaksoa vaikkapa joulukuussa 2004, tulostuskuukaudessa ei ole mitään vastikkeita, jolloin isännöitsijäntodistukseen tulostuu nollansuuruiset vastikkeet. Tällöin kannattaa mieluummin poistaa ruksi ko. kohdasta. Paina OK.
 13. Seuraavaksi ohjelma näyttää Kertoimet huoneistotietojen perusteella -ikkunan. Jos haluat, voit ohittaa määrityksen painamalla OK. Voit palata määritykseen myöhemmin valinnalla Määritä|Kertoimien perusteet. Ikkunan tarkoituksena on, ettei Sinun tarvitse jokaiselle huoneistolle syöttää esimerkiksi neliömäärää sekä huoneiston tiedot -ikkunaan että kertoimet-ikkunaan, vaan voit määrittää, mitkä vuokrapaikat saavat automaattisesti kertoimen pinta-alan, osakkeiden lukumäärän tai pääluvun perusteella. Paina OK. - Koska huoneistotietoja ei vielä ole olemassa, ryhdy syöttämään niitä: syötä huoneiston tiedot, asukkaat, maksajat, omistajat ja kertoimet. Paina lopuksi "Tee kuukausimaksut", jolloin ohjelma luo huoneistokohtaiset kuukausittaiset maksutavoitteet.

Rästien ja ennakomaksujen tuominen

Rästien ja ennakoiden tuominen automaattisesti edellisestä vuodesta

Rästien ja ennakkomaksujen syöttäminen käsin (esimerkiksi aloitettaessa ko. taloyhtiö Asterissa ensimmäistä kertaa)

Lisätietoa


Oliko tästä sivusta apua? Jäikö jotain puuttumaan? Tiedätkö jotain lisättävää? Lähetä kysymyksesi tai rakentava palautteesi tällä lomakkeella suoraan Atsoftiin.
Oli hyötyä
ei ollut hyötyä

Nimi:
Yritys:
eMail:
Kirjoita viestisi tähän, luemme jokaisen viestin:


Kansilehti | Esitteet | Ylläpitosopimus | Hinnasto | Kurssit | Etätuki | Tilauslomakkeet
Tukisivut | Keskustelu | Uusimmat muutokset | Vuosipäivitykset | Yhteystiedot | Linkit | Palaute

Hae Atsoftin sivuilta:
Atsoft Oy Mäkinen | yhteystiedot | puh (09)350 7530 | atsoft@atsoft.fi
Sivua päivitetty 20.11.2010 / jm